Diğer Yazılar

Entity Framework Core 6 Temelleri

Yazacağımız uygulamalarda, veriye ulaşmak çok önemli bir özelliktir. Hatta pekçok app’in tek amacı veriye doğru, çabuk ve verimli ulaşmaktır. Bu bağlamda veritabanları ve sunucuları olmazsa olmazlardan. İşte EF Core gibi ORM’ler ile veritabanlarına dolayısıyla veriye ulaşmak ve üzerinde bir takım faydalı işlemler yapmak kolaydır.

Yazar: serkan Etiketler:

Giriş

Veritabanı bağlantısı kurmak alt seviyede bir takım işlemler gerektirir ki bunları yapıp bir taraftan yönetilebilir bir uygulama yapmak oldukça zordur. Bu tarz zorlukları kolaylaştırmak için ORM denilen araçları kullanmak Test edilebilir, ölçeklenebilir ve sürdürülebilir yazılımlar yapmamızı oldukça kolaylaştırır. Eğer .NET kullanarak bir proje geliştirecekseniz kullanabileceğiniz ORM'lerden biri de Entity Framework Core dur.

EF Core’u Projemize Eklemek

EF Core 6 yı projemize eklemeden önce Ne ekleyeceğimizi daha iyi anlamak adına bahsetmemiz gereken bir kaç konu var. Öncelikle EF Core 6 önce ki sürümlerinin aksine sadece .NET 6 ile çalışmaktadır. Yani EF Core 6 .NET Standart veya .NET Standart'a dayanan herhangi bir çalışma zamanı veya SDK ile çalışmaz. Peki EF Core'u projemize eklemek istediğimizde hangi paketi yüklememiz gerekiyor? Buna geçmeden önce EF Core un paket yapısını anlamamız gerekiyor.

Microsoft.EntityFrameworkCore

EF Core'un en temel paketti olan bu paket, herhangi bir veritabanı sağlıyıcısının ihtiyaç duyduğu etkileşimi sağlayacak kodlardan yoksundur. Bu nedenle Sağlayıcı (Provider) isimli paketlerden projemize eklememiz gerekmektedir. Dolayısıyla, bu temel paket EF Core un mutlak çekirdeğine sahiptir. Tüm senaryoları kapsayan ek ilişkilere sahip değildir. Özet olarak EF Core’un hangi veritabanı ile çalışacağını bilmeye ihtiyacı vardır. Bu sağlayıcıların hepsi ayrı paketler olarak NuGet’te bulunur.

Şimdi EF Core u projemşize ekleme kısmına geri dönersek, aslında yapmamız gereken hangi veritabanı ile çalışacağımıza göre ihtiyacımız olan paketi projemize yüklemektir. Temel paketi direk projemize eklemekten ziyade, çalışacağımız veritabanını uygun olan sağlıyıcı paketini indirmemiz yeterli olacaktır. Mesela SQL Server ile çalışacaksak bu paket:

Microsoft.EntityFrameworkCore.SqlServer

dır. Şimdi gidip SqlServer paketini projenize ekleyin. Bağımlılıklar (Dependencies) de Paketler (Packages) bölümüne baktığımızda bir paketin daha geldiğini göreceğiz. Core paket

Microsoft.EntityFrameworkCore.Relational

paketine bağlıdır. Nedeni ise: EF Core ile kullanıyor olabileceğimiz farklı ilişkisel veritabanlarında ortak olan tüm kodlar buradadır. Pakete bakacak olursak, o temel core pakete bağımlı olduğunu görürüz. İşte bu temel core paket ise .NET 6 e bağımlıdır. İşte sağlayıcı paketini kurarak ihtiyacımız olan tüm paketleri kurmuş oluruz.

ef core paket ilişkisi

Sonuç

Şu anda kadar projemize EF Core u nasıl yükleyeceğimizi gördük. Sonraki yazılarda derinlemesine EF Core'u incelemeye devam edeceğiz.

Kaynaklar:

  • https://learn.microsoft.com/en-us/ef/core/get-started/overview/install
  • https://thedatafarm.com/
  • https://learn.microsoft.com/en-us/ef/core/providers
Diğer Yazılar